До седмица решават дали да отстранят ръководството на "Александровска" (ОБНОВЕНА)

От здравното министерство заявиха, че болницата натрупала 65 милиона лева загуби

03.06.2021 | 17:13 Редактор: Юлия Христова

До седмица се очаква да стане ясно дали ще бъде отстранено ръководството на "Александровска болница". Според доклад на здравното министерство, лечебното заведение е натрупало загуби от 65 млн. лв. Според ръководството ѝ обаче, опасност от фалит няма.

След спорове, продължили близо месец, сега на ход е здравният министър. Ръководството на болницата е в очакване всеки момент да разбере остават ли на постовете си или не.

"Недоумявам, ако това стане защо решения които са вземани 10 години назад трябва да носи отговорност човекът, който е от 6 месеца изпълнителен директор. това недоумявам и няма никаква логика", посочи проф. Борис Богов. 

"Убеден съм, че който и да дойде в "Александровска" ще трябва а запази тези нейни функции", обясни проф. Димитър Буланов.

Проверката на здравните власти е установила дългове за  65 милиона лева. До петък ще бъдат оповестени детайлните резултати и ще бъдат дадени на прокуратурата. 

"Аз се срещнах и с едната страна - проф. Богов, проф. Буланов, срещнах се и с доц. Оскар. Изслушах аргументите на двете страни. проведох разговори, запонах се с доклада на проверката. И ще ви запознаем с решението си", заяви министър Стойчо Кацаров. 

От болницата увериха, че и при тези дългове финансовото състояние на лечебното заведение е стабилно. За момента. А за периода от 2013-а до 2021 ф. отчитат ръст по няколко показателя. 

"Имаме налице два пъти и половина увеличаване на капитала на дружеството. Приходите, съответно разходите нарастват по същия начин. Само за последните 3 месеца приходите са 24, 290 млн. лв., а разходите са 23, 610 млн. лева", допълни проф. Димитър Буланов.

От болницата обясниха, че по-голямата част от установените задължения са натрупани към доставчици и са за 10 години назад. Именно тогава, от 2012-та до лятото на 2020 г. директор на голямата държавна болница беше бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. До този момент той запазва мълчание.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК