Цената на природния газ скочи с 20% - ще поскъпнат ли токът, парното и топлата вода?

Според бизнеса това е неизбежно

01.06.2021 | 19:15 Редактор: Здравко Черкезов

Природният газ поскъпва с 20 на сто от 1 юни. Това реши окончателно днес Комисията за енергийно и водно регулиране след поискано увеличение от "Булгаргаз". От регулатора уточняват, че това няма да доведе до промяна на цената на тока, парното и топлата вода.

Основната причина за поскъпването на природния газ са растящите цени на суровината на европейските борси. Този път към това се добавя и ремонтът на "Турски поток" на територията на южната ни съседка, което ще спре доставките в региона по това трасе за седмица към края на месеца. 

"Цените на европейските газови пазари продължават да се повишават. Само за последният месец повишението е над 22%. Тоест доставките през юни, спрямо доставките през май, ще бъдат на цени по-високи над 22%, като това увеличение се дължи както на повишеното търсене, така и на ниските нива на запаси в газохранилищата в Европа и изоставането на нагнетяването спрямо предходните години", посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. 

Според регулатора цените на тока, парното и топлата вода няма да се увеличат. Според бизнеса обаче това е неизбежно. 

"Ще се отрази на производството. Всяко едно оскъпяване на един от ресурсите, които влизат в производството води до увеличаване на разходите и оттам поскъпване на продукцията, увеличаване на себестойността на изделието, съответно поскъпва и продуктът, който произвеждаме", коментира продуктовият мениджър в шивашка фабрика Ивелин Николов. 

Притесненията на фирмите са, че заради увеличението на газа и респективно в целия производствен процес, българските фирми ще станат по-малко конкурентни на пазара в Европа.

"Увеличаването на себестойността на един продукт означава, че ние ще бъдем по-малко конкурентоспособни и част от поръчките на Европа, които идват към България, нормално да бъдат пренасочени към дестинация, където газта не е толкова скъпа", категоричен е Николов. 

Освен за бизнеса, поскъпване ще има и за крайните потребители. Ангел Дончев е пенсионер. От 15 години ползва природен газ за отопление в апартамента си. До този момент е доволен от сметките си за отопление.

"Да ви кажа, че нямаме друг избор да минем на друго отопление. Ние ще продължим колкото и да се увеличава… Нямаме друг избор", сподели Дончев.

А след скока в цената на природния газ, потребители и бизнес трябва да се готвят и за по-скъп ток. Решението за това ще бъде взето от енергийния регулатор в сряда.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК