500 гр или килограм: Обявяват некоректно цените на сезонните плодове

Измама или вид политика на търговците е тази практика?

01.06.2021 | 17:55 Редактор: Юлия Христова

С настъпването на топлите месеци тенденция по пазарите е по-скъпите плодове да се обявяват на 500 гр, а не на килограм. Измама или вид политика на търговците е тази практика? 

И тази година част от търговците обявяват цените на сезонните плодове некоректно.
 
"Това е заблуда за клиента и се заблуждава, че 500 гр отговаря на килограм и затова така го пишат. Това значи, че ако влезем в голяма верига, какво пише - 100 грама - 1 лев и тоест играта е още по-голяма и пак се заблуждават", каза Димитър Илиев.

От Националната асоциация за защита на потребителите алармират, че тази практиката се наблюдава през последните 5 години на българския пазар. Част от купувачите вече са забелязали заблуждаващото изписване на цените.

"Черешите бяха на 100 грама в началото, редно е да знаят хората, но по принцип така цените изглеждат по-ниски", посочват клиенти.

"Редно е, след като е направено на етикет, той да гледа. Кьорав карти не играе", допълват други. 

Асоциацията няма контролни функции, а при нередности потребителите могат да сигнализират Комисията за защита на потребителите.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Трябва да се чете
преди 2 години
какво пише на табелката и да се прави сметка.И тази сметка пак ще е по-лесна и разбираема от енергийните калкулации на Топлофикация,които хем са на кубик,хем са на киловатчасове,денградуси,средни температури,дялово разпределение и други.Пишат ми във фактурата 0 разпределители,за които дължа 2,64лв; 0 топломери,за които дължа също 2,64лв.Все едно НАП да ми прати писмо,че имам 0 Ролс-Ройса,за които дължа 10 000лв данък и 0 яхти с дължим 100 000 лв данък и 0 хотели в Банско с дължим данък 150 000 ... Сигнализирай за неуместен коментар