Още рокади в МВР: Началникът на ГДБОП се раздели с поста си (обобщение)

Новият директор е Калин Стоянов. Той е в системата от 2003 година

31.05.2021 | 18:51 Редактор: Юлия Христова

Нова рокада по върховете на МВР. Началникът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" главен комисар Любомир Янев е бил преназначен. В същото време стана ясно, че и заместник-председателят на ДАНС Недялко Недялков е освободен от длъжност. 

Поредна рокада в сектор „Сигурност“. След като с постовете си се разделиха председателят на ДАНС, главният секретар на МВР, директорът на столичната полици и директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“, днес от  ГДБОП беше отстранен Любомир Янев. Пред Новините ON AIR, Янев заяви, че не са известни причините, заради които е преместен. 

"В момента, в който говорим с вас, вече не съм. Преназначен съм. Служебна необходимост, тепърва ще се запозная с нея", каза Любомир Янев. 

Любомир Янев беше назначен на поста от вътрешния министър на ГЕРБ Младен Маринов. А според Емануил Йорданов, който също е ръководил МВР, смените са необходими. 

"Ако на чело на тази служба стои човек, който не е подходящ е очевидно, че и противодействие на престъпността в тази сфера ще бъде декоративно. Няма абсолютно никакво основание да се драматизират една или друга персонална промяна, в което и да е министерство", коментира той.

По-рано днес стана ясно, че има още промени по върховете на службите. Отстранен е и заместник-председателят на ДАНС Недялко Недялков. Причината според него е работата на агенцията срещу разбитата шпионска мрежа и фактът, че с неговия подпис Бойко Рашков е лишен от достъп до класифицирана информация. Недялков твърди още, че натиск върху ДАНС е имало още по времето на предишния служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. 

"Мотивите за моето освобождаване са системно несправяне със служебните задължения, уронване на престижа на агенцията и това, че едва ли не аз не мога да си върша работата", подчерта Недялков. 

А новият директор на ГДБОП е Калин Стоянов. Той е в системата от 2003 година. 

Освен това, от днес ОД на МВР в Пазарджик също е със сменен началник, мястото на Ивайло Тишев вече ще заема Петко Шотлеков.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК