fallback

Скандалът с дълговете на "Александровска" се заплита: Лекар подаде оставка

Управата на болницата не е съгласна с констатациите в доклада

31.05.2021 | 19:05 Автор: Искра Ангелова

Неочаквана оставка в "Александровска болница" след проверката на здравните власти, която установи задължения в размер на 68 милиона лева. Управата на болницата не е съгласна с констатациите в доклада. Доц. Александър Оскар е подал оставка като член на борда на директорите на болницата.

В началото на месеца доц. Оскар подаде сигнал до здравния министър Костадин Ангелов за финансовото управление на болницата и натрупан дълг в размер на десетки милиони левове. Според д-р Оскар лечебното заведение се управлява неправомерно.

"Изминалата близо една година нямах достъп до никаква информация, касаеща работата на Съвета на директорите. Бях шокиран да разбера, че през изминалата година задълженията на болницата са се увеличили с 6 милиона лева, а просрочията с 3 милиона лева. Впоследствие ръководството на болницата излезе с изявление, че лъжа и финансовото състояние на болницата е стабилно, както и че задълженията са 40 милиона", каза д-р Александър Оскар.

Служебният министър Стойчо Кацаров разпореди проверка. Резултатът - болницата дължи 68 милиона лева. 

"Финансовото състояние е лошо, но не по вина на сегашния директор на болницата, а по вина на предишния директор. Големите дългове са натрупани тогава. Но лечебното заведение не е в добро финансово състояние. Общата финансова загуба, в която влизат и средства, които не са усвоени, възлиза на 68 милиона лева", коментира служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Директорът на "Александровска болница" обаче определени данните като манипулативни. По думите му дългът на "Александровска" възлиза на 43 милиона, изразходвани за медикаменти, консумативи и облекло за Ковид ситуацията. 

"Тук се включват плюс 15 милиона, които стоят като задължение на болницата, но те са в сметките на дружеството. Те са за реновиране на сгради в "Александровска болница", които са получили в рамките на 2020 г. 3, 1 млн. са предоставени от МС през 2020 г. за изграждане на детска градина за служителите на лечебното заведение, а 5, 8 млн. лв. са средствата, които са получени. Те са в сметката на "Александровска", подчерта проф. Борис Богов.

"Недопустимо е да се говори медийно с внушения от името на цяла болница преди да са проверени и потвърдени. Тези обвинения и неоснователни изявления, спекулирането с цифри за финансовото състояние на болницата отблъсква пациентите и тежко уронва авторитета на работещия медицински персонал. Правото по Конституция да се получава и разпространява информация е с единствен критерий – истината", казват от Столичната колегия.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback