Сидеров за "Чешнегирово": Министърът да подаде оставка за наглото си изказване

Радев на среща с министър Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров

31.05.2021 | 18:10 Редактор: Десислава Атанасова

Президентът Румен Радев поиска от служебния министър на отбраната да направи проверка по случая в Чешнегирово. През уикенда стана ясно, че американски войници са нахлули в цивилен цех като част от учение.

"Военните учения на територията на страната трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред цивилните граждани", това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ "Съвместното командване на силите". 

"Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия. Очаквам щателна проверка по случая, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при произвеждане на учения", посочи президентът Радев.

Министърът на обраната докладва, че вече е разговарял със собственика на щурмуваната фирма - Марин Димитров.

"Искам веднага да Ви информирам, че днес сутринта се обадих на собственика на фирмата г-н Димитров, чийто цех е бил обект на това смущаващо недоразумение", потвърди министър Панайотов. 

Самият Димитров коментира за Новините ON AIR, че поднесените вече извинения от страна на Съединените щати не са достатъчни. 

"Според мен не е достатъчно, колко е недостатъчно, ще мислим", каза той.

Не закъсняха и политическите реакции по темата. Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров се усъмни дали наистина не е упражнено насилие, каквато е официалната информация.

"Веднага казахме, че този министър трябва да подаде оставка за наглото си и антибългарско изказване, че това не било насилие", заяви лидерът на "Атака".

В официално писмо пък от партия "АБВ" питат кой ще понесе персоналната отговорност по случая.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 2 години
При всичките му грешки,Сидеров и партия Атака остават най българските политически аргументирани.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Очевидно В.С. не е обърнал внимание на факта, че американските войници не носят наказателна отговорност на територията на ЕС. Въпреки това временният министър на МО можеше и трябваше да поиска обяснения за грубата грешка на американски войници насочили заредено оръжие към български граждани. Това е недопустимо! Сигнализирай за неуместен коментар