Димитър Данчев, БСП: Левите политики продължават да бъдат доминиращи

"България имаше нужда от широка лява коалиция", заяви той

28.05.2021 | 21:30 Редактор: Жаклина Иванова

БСП в широка лява коалиция за вота: Ще си върне ли този път поне част от загубените гласове? Има ли напрежение при подредбата на червените листи?
 
"България имаше нужда от широка лява коалиция. Това е и тенденцията в редица европейски страни. В ковид кризата продължават да се увеличават неравенствата, продължава да расте броят на хората, които живеят на прага на бедността. Левите политики продължават да бъдат доминиращи. Те ще имат все по-голяма роля в обществото ни и българската политика", заяви Димитър Данчев от БСП в ефира на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че много пъти са се чували критики, че има съмнения в способностите на БСП да управлява страната, заради вътрешните противоречия.

"За да прекратим тези критики, и водени от разбирането, че България има нужда от такава лява коалиция, потърсихме обединението", подчерта Данчев. 

Политикът е категоричен, че на БСП ѝ приляга да бъде основател на една подобна модерна лява коалиция, както и че те са били тези, които са поканили по-малките партии.

"Не бива да считаме, че с определянето на водачите на листите и затварянето на листите с кандидатите в рамките на следващата седмица, ще приключи и процесът на подписване на партньорски споразумения с други партии. Продължаваме да търсим партньори, с които да разширим нашето влияние", информира Данчев.

Той добави, че винаги когато става въпрос за редене на листи, има напрежение.

"Огромната част от членовете на партията, работят и са работили за БСП без да проявят някакви претенции дали ще бъдат на водещи места в листите", заяви Данчев пред Bulgaria ON AIR. 

Относно реакцията на пловдивските социалисти, той каза, че е очевидно желанието на някои хора да участват в изборите, само ако са на избираеми места или ако са водачи на листите. Той е категоричен, че това не подхожда на един истински социалист. 

Дали да очакваме лидерски оставки, при положение, че БСП е отново на трето място, Данчев добави, че ще стане ясно след изборите.

"И преди, и след избори ще има хора, които ще напускат БСП. Със сигурност обаче това не е масов процес. Ако има такива случаи, то те са единични", уточни политикът.

Относно това, че БСП не успя да привлече Татяна Дончева, Данчев заяви, че са били поискани неща, които е невъзможно да се случат.

"БСП показа съвсем ясно, че желае да привлече Татяна Дончева в широката лява коалиция, която целим да постигнем за изборите. За съжаление, коалирането е сложен процес. Условията, които постави Дончева, бяха неприемливи за нас. Бяха поискани неща, които няма как да се случат", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК