ГДБОП: Африканци се представят за генерали от НАТО и мамят българки

Случаите на измама са се увеличили в последните месеци

28.05.2021 | 12:42 Редактор: Здравко Черкезов
ГДБОП: Африканци се представят за генерали от НАТО и мамят българки

От Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" предупредиха, че африканци, представящи се за натовски генерали, масово мамят българки в интернет и ги карат да им изпращат пари.

От ГДБОП информираха, че случаите са се увеличили в последните месеци.

Измамниците започват комуникация с жени, от чиито профили в социалните медии личи, че нямат партньор. Понякога онлайн-връзката продължава седмици преди да се стигне до искането на пари.

Комисар Владимир Димитров - началник на Отдела за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП:

"Избират да са възрастни жени, които имат общодостъпни снимки и в тези снимки очевидно е, че нямат партньор или по друг начин се установява, че тези жени биха потърсили някаква виртуална близост с някого. Затова им се представя красивата картина на американски генерал, който от 5 години е в Афганистан или някоя друга държава и търси жена, с която да заживее след приключване на военната му служба", каза той пред БНР.

От Главната дирекция обясняват, че в последните месеци подобни случаи се увеличават.

"Масово е. Почти всяка седмица имаме българка - най-вече жени се таргетират от тия престъпни групи, която заявява, че преди няколко седмици се е запознала с подобен генерал. Изнудвана е по някакъв начин. Първоначално е поканена да изпрати пари, обикновено започват с неколкостотин лева".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК