Над 60 000 четвъртокласници ще се явят на външното оценяване

Изпитът по български език и литература е 27 май, по математика - 28 май

26.05.2021 | 15:01 Редактор: Десислава Атанасова
Над 60 000 четвъртокласници ще се явят на външното оценяване

60 320 четвъртокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване в следващите два дни. Изпитът по български език и литература в четвъртък (27-и май), а по математика в петък (28-и май).

Препитването започва в 10 часа и продължава 60 минути. Учениците със специални образователни потребности ще работят 40 минути по-дълго. Явилите се ще пишат с черен химикал върху отделна бланка, която след това ще се сканира и оценява електронно.

Изпитът по български език и литература включва диктовка с 40 до 60 думи, която се пуска на аудиозапис. Четвъртокласниците ще отговарят също на 10 текстови задачи с възможност да изберат между три отговора. Има и текст за четене с разбиране с текстови задачи със затворени въпроси и със свободен отговор. Изпитът съдържа и задача с творчески характер, свързана със създаване на текст.

Изпитът по математика включва 25 задачи, сред които такива с възможност за избор между три отговора, с кратък отговор и текстови задачи.

За националното външно оценяване по математика учениците могат да използват също молив, гума, линия, пергел и триъгълник.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК