Любчо Нешков: Година и половина в София няма македонски посланик

РСМ е издала 215 официални паспорти на световни мафиоти, каза той

25.05.2021 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

„Еврокомисарят по разширяване беше много ясен по отношение на България и Република Северна Македония. Той каза следното: „Без решение на спора между София и Скопие, няма да има начало на преговорите.“ Нещо повече, той подсказа, че е възможно Албания и Република Северна Македония да бъдат разделени, така че не съм съгласен, че има натиск, по-скоро политическа пропаганда“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ Любчо Нешков, журналист, собственик на агенцията БГНЕС.

Той категорично заяви, че „българската позиция е много ясна. Ще припомня нещо, което беше казано няколко седмици преди изборите от 4 април. Българското външно министерство официално съобщи, че може още преди изборите да има споразумение, стига нещата, които са се договорили двете страни, да бъдат изпълнени“, добави събеседникът.

Македония има спор с България. „Те от година и половина нямат посланик. Какво е това послание към България? Година и половина в София няма македонски посланик. Обикаляте цяла Европа, финансирате сръбски институти, да наричат България и Германия фенове на Третия райх. И вие очаквате спорът да бъде разрешен. Няма как да бъде разрешен по този начин. Българската врата е широко отворена, българската ръка е подадена, дали във външно министерство или в президентството е Захариева, Стоев, Радев или някой друг, тази позиция не се променя“, категорично заяви журналистът.

„Аз искрено се учудвам как управляващите в Скопие не съжаляват и поне малко не страдат за тази жестока съдба на собствения си народ. Защото по този начин те загубиха 30 години. Първо, години наред се колебаеха дали да бъдат истински независима държава, загубиха 5-6 години. Позволиха плячкосване на икономиката си, поставиха под риск суверенитета и благодарение на България по онова време, тази държава не беше разпарчетосана. Бе подложена на гръцко ембарго, след това 300 000 косовари бяха депортирани там. Десет години режим на Груевски и пълна изолация. Тоест 30 години те отлагат създаването на истински европейска независима Македония“, разказа подробности от историята на РСМ Любчо Нешков.

„Как ще приемате предложение на което и да е председателство, при положение, че те казват, че не признават такива договори и споразумения. Това е не само несериозно, но и самоубийствено за самите тях“.

Според Любчо Нешков, сближаването на България и Македония е неизбежно. Бъдещето на европейска Македония е също неизбежно, но дали това ще стане със Зоран Заев или без него, зависи от тях.

„Съдбата им зависи от това, доколко те искат да изградят една независима и свободна страна. Не може вие да твърдите,че Европа не спазва европейските ценности, след като сте издали в страната си 215 истински паспорти на световни мафиоти. Не говорим за фалшиви паспорти, това са паспорти, издадени от тяхното министерство. Да се радват, че България не поставя въпроса за правовия ред, защото тогава нещата наистина ще станат драматични“, заяви Любчо Нешков, журналист и собственик на агенцията БГНЕС.

Цялото интервю гледайте във видеото!