Премиерът Янев се срещна с посланика на Израел Йорам Елрон

Фокусът на разговора бе насочен към сериозната ескалация на насилие в Израел и палестинските територии

25.05.2021 | 15:20 Редактор: Жаклина Иванова
Премиерът Янев се срещна с посланика на Израел Йорам Елрон

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Израел Йорам Елрон. В хода на разговора акцент бе поставен върху двустранните отношения, които имат здрави основи и които днес се развиват ефективно във възходяща линия - в дух на взаимно доверие, сътрудничество и приятелство, съобщиха от пресцентъра на МС.

Премиерът Янев отбеляза, че България и Израел са тясно свързани исторически, като днес връзките ни са силни и се основават на общи интереси и сътрудничество в редица области от взаимен интерес.

В рамките на срещата бяха обсъдени нови перспективи за задълбочаване на ползотворното взаимодействие на двете държави по ключови въпроси от взаимен интерес, включително по отношение на иновациите, киберсигурността и отбраната, медицината, управлението на водните ресурси и туризма. Обърнато бе специално внимание на доброто сътрудничество в сферите на образованието и културата. 

Фокусът на разговора бе насочен към сериозната ескалация на насилие в Израел и палестинските територии.

Министър-председателят Стефан Янев подчерта, че военното решение не е решение и призова за прилагане на ефективен дипломатически подход. В този контекст България подкрепя всички дипломатически усилия на ниво ЕС и ООН, както и на международните партньори за деескалация на напрежението. 

Премиерът Янев използва възможността, за да приветства стъпките, които Израел е предприел за намаляване и предотвратяване на напрежението и за гарантиране на свободата на религия в Ерусалим.

Снимка: Пресцентър на МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК