Иван Гранитски: Обеднява езикът ни, държавниците ни - имат изкуствен, пластмасов език

Държавата не желае да постигне обединение и затова България продължава да затъва, посочи още той

24.05.2021 | 20:40 Редактор: Десислава Атанасова

В празника на буквите - 24 май - вървим ли към светли бъднини? Гордост - дума, която не използваме всеки ден, чувство, което не изпитваме всеки ден. Даваме ли си сметка, какво сме дали на света?

"Езикът е свещен, казва го Вазов. Без Вазов нямаше да има България, защото езикът формира нацията. Днес нямаме много поводи за гордост - освен езика и произведенията на културата. Не го използваме в неговото богатство, обеднява езикът ни. Държавниците - те имат изкуствен, пластмасов език и това показва бедна мисъл. Опростачването на една част от обществото, ниското културно равнище, води до по-лесна манипулация". Това заяви в "Денят ON AIR" издателят Иван Гранитски. 

Според него вина за това опростачване имаме всички ние като общество.

"Всички сме виновни. Хората на духа са виновни, защото политическите разделения и конфронтация през 90-те години омерзиха част от тях, други заминаха,  затвориха се в своите слонови кули. Ние всъщност говорим 30 години за гражданско общество, но няма кой да го събуди. Трябва да се събуди желанието, да се върнат тези над 2 млн. емигранти, които са напуснали, не от добро. Политиците да направят, така че да ги върнат", категоричен е събеседникът на Ганиела Ангелова.

Гранитски показа някои нови издания на книги на Стоян Михайловски, които намират своето отражение и днес.

"Не винаги сме били чуждопоклонници. Но Кириякстефчовци има много. Затова издадохме ново издание на книгата на Стоян Михайловски, която е толкова актуална е и днес. Не сме се развили, даже сме деградирали. Загубили сме идеалите си донякъде. Нашите държавници си е страх да не ги смъмрят брюкселските чиновници. Обръщението с ярост и предателство към Русия, сега когато наши пишман русофоби говорят, че трябва да разрушим паметниците,  скверно е", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Иван Гранитски.

И посочи, че можем да заровим темите, които разделят обществото.

"Не трябва да има фоби, фили, трябва да бъдем единни. По толкова много линии се раздели българското общество, че цялата тази енергия я източихме. Културата може да обединява и го прави. Проблемът е, че официалната държава не желае да постигне това цялостно обединение и затова България продължава да затъва. Вървим към мрачни дълбини", каза той.

И заяви, че не може да ни уважават в Европа, ако имаме лакейски манталитет.

"Трябва да се върнем към идеята на първосъздателите на ЕС, те са казали ясно  - Европа на отечествата, а не на регионите."

И в деня на буквите, той обясни, че политиците може и да не четат, но българите определено четат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК