Българите вече харчат повече за развлечения и дрехи, а по-малко за храна

Парите, с които хората подпомагат близки и познати, намаляват до 0,9%

24.05.2021 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова

Българите вече харчат повече за развлечения и дрехи, а по-малко за храна, сочат данни на НСИ. Въпреки кризата - хората пазят спестяванията си, а БНБ отчита нарастване на депозитите. 

Според данните на НСИ от наблюдението на домакинските бюджети за първото тримесечие на годината, се вижда, че разходите за храна са по-малко, в сравнение със същия период на миналата година. За сметка на това нарастват разходите за свободно време и развлечения - от 47 на 63 лв.

"Нищо не се е променило, просто доходите ни намаляха. И моите трябваше да се увеличат, но не се увеличиха. Не се знае какво ще стане в бъдеще", каза жителка на София.

Разходите за храна през първото тримесечие на годината остават с най-висок процент - 28, 4 на сто, за алкохол и цигари - 4, 2%, облекло и обувки - 3, 3%. Парите, които българинът дава за жилището си, доближават една пета от всичките му разходи. 

"В момента вече наблюдаваме едно връщане към нормалността, т.е. разликата между двете тримесечия е към повече разходи за развлечения на фона на вече отворените заведения, от друга страна - към леко намаляване на парите за храна", коментира икономическият анализатор Адриан Николов.

Данните сочат още, че българинът харчи за здравеопазване 6,9% от доходите си. За транспорт 6,8%, а за съобщения 4,8%.

"След отпадането на повечето ограничения, доста домакинства се отпуснаха и искаха да опитат този живот, който са живели преди кризата, но е рано да се говори за това, защото още не се намираме в пост кризисна ситуация", допълни Николов.

Според статистическия институт за свободно време и образование харчим 3, 9% от доходите си. За данъци – над 6 %, за социални осигуровки 7 и половина %, а парите, с които хората подпомагат близки и познати, намаляват до 0,9%. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Поосвободиха се и потреблението се засили. А всички видяхме, че без много неща можем и не са ни нужни! Сигнализирай за неуместен коментар