МВнР честити 24 май със специален видеоклип за буквите (+ВИДЕО)

Поздравиха българските общности зад граница за активността им

24.05.2021 | 11:00 Редактор: Тодор Петров

Министерството на външните работи на честити 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Държавният културен институт към министъра на външните работи подготви виртуални инициативи, с които отправи поздрав към сънародниците ни у нас и зад граница и приятелите на България по света.

За празника на българските букви е изработен двуезичен видеоклип, разказващ историята и пътя на арт инсталацията "Българските букви/Скритите букви", как се изработват буквите, "животът им" в София и Пловдив и изключително успешното международно представяне под името "Българските букви" в Париж, Рабат, Берлин и Будапеща. 

Проектът, който се реализира за първи път през 2018 г., представлява 12 оригинални пейки с формата на уникалните за кирилицата букви, всяка от които свързана със стихотворение и в превод на съответен език на съвременен български поет.

Министерството на външните работи на Република България отправя своите поздравления и благодарности към българските общности зад граница за активността им, за ентусиазма и инициативите, с които помагат за популяризирането на България и за съхраняването на българския дух, където и да се намират по света.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК