Доц. Ташев: Темата за Македония да бъде надпартийна и с обществен консенсус

Според него Скопие е троянският кон на Белград и Москва в НАТО и ЕС

21.05.2021 | 21:33 Редактор: Десислава Атанасова

Не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония. Това стана ясно след посещението на  португалския външен министър Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на Европейския съюз Оливер Вархей у нас. Двамата са на работно посещение в България. Защо Европа не ни разбира?

"Ако си припомним гласуването на 25 март в ЕС за резолюцията за напредъка, мнозинството подкрепи българската позиция. През последните месеци видяхме няколко пробойни. Австрия създава един център - специфични интереси, които не съвпадат с българските, и Югоносталгията на Словения и Хърватска, които могат да гравитират към един антибългаризъм. Българската дипломация не беше предприела адекватни мерки за действия". Това заяви доц. Спас Ташев от ИИНЧ при БАН в предаването "Денят ON AIR".

И подчерта, че в наши дни има ясен "фронт" срещу страната ни.

"Той беше организиран от Скопие, македонския външен министър и премиер, които предприеха обиколка, и беше ясно, че е срещу България. До днес на обяд Заев повтаряше като папагал, че България отричала македонската идентичност. Само, че след срещата на еврокомисаря по разширяване, Заев направи друго изказване - че може да се намери решение с България за идентичността", посочи Ташев.

Той коментира и изказването на македонския премиер Зоран Заев: "Всички идват от маймуни, само ние от българите". 

"Беше много провокативно. Той призова и българския президент да демонстрира европейско поведение -  това е обида. Той е бил наясно, че неговият въшнополитически натиск няма да окаже влияние и това е една подготовка на гражданите в Македония, че поне до лятото напредък няма да има и преговорите за членство са една илюзия", коментира още събеседникът на Ганиела Ангелова.

Темата за Македония да бъде надпартийна с обществен консенсус е идея, която доц. Ташев посочи в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че срещата на Стево Пендаровски с Румен Радев е добър сигнал. 

"Очаквам позитивни сигнали по отношение на България. Избягва се конфликтната точка, един опит за демонстриране на воля за добър диалог. И това, че ще пътуват с наш самолет, е символично -  водещата роля на България в този процес", каза той.

И определи действията на страната ни като пасивни.

"Грешката на България, е че е пасивна", отбеляза Ташев.

Опозицията ВМРО ДПМН

"Поведението е притеснително, самото общество не е готово. Поведението на тази партия е изключително опасно" посочи доц. Ташев.

Според него Скопие е троянският кон на Белград и Москва в НАТО и ЕС.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК