Строги мерки и анулирани изпитни работи по време на втората матура

Осем ученици под карантина са имали възможност да положат изпит, явили са се трима

21.05.2021 | 19:50 Редактор: Тодор Петров

Близо 34 хиляди зрелостници се явиха на втория задължителен държавен изпит по предмет по избор. Те имаха възможност да избират между 13 предмета. Няколко изпитни работи бяха анулирани заради използване на мобилен телефон.

При строги противоепидемични мерки започна втората задължителна матура. Рано тази сутрин в МОН беше изтеглен Вариант 1 на матурата, при която зрелостниците могат да избират между 13 предмета. 

И тази година най-желан се оказа английският език, следван от биологията, на която са се явили 8 529 ученици. Сред тях е Тея Ангелова, която се е подготвяла допълнително за изпита. 

"Цялата учебна година ходих на частни уроци", сподели тя.

Йоана Кузева не е имала тази възможност, но е наблегнала на самоподготовката, защото според нея онлайн обучението не е било достатъчно. 

"Беше доста неприятно, нямаше мотивация през онлайн обучението. Наложи ми се сама да се подготвям, предвид онлайн обучението. Нямаше кой да ми помага, предвид пандемията не съм ходила на частни уроци, но се надявам на добър резултат", каза Йоана.

Благодарение на видеонаблюдението са анулирани 3 изпитни работи, съобщиха от образователното ведомство. Една в Крумовград и две в Етрополе. Причината е използване на мобилни устройства. 

Осем ученици под карантина са имали възможност да положат изпит, като от тях са се явили само трима. Няма данни за заразени с Ковид-19 ученици, които не са успели да се явят на матурата. Резултатите от двете матури ще бъдат обявени до 7 юни.

Вижте повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК