Отстраниха зрелостници от матурата по БЕЛ - помагали си с телефони

Карантинираните ученици, които са контактни, писаха в отделна стая

19.05.2021 | 12:33 Редактор: Десислава Атанасова

"Смисълът на благодеянието“. Върху тази тема от откъса на Йовковата творба „Песента на колелетата“ разсъждаваха зрелостниците на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Те писаха аргументативен текст, като избираха между есе и интерпретативно съчинение.

45 924 зрелостници се явиха на днешната матура, която се проведе в 750 училища. Един в Ямбол и един в Самоков бяха отстранени заради ползване на мобилни устройства. В София трима се явиха без документи за самоличност, но след допълнителна проверка бяха допуснати до изпит.

Химикалка, която пише с черен цвят, документ за самоличност, служебна бележка в електронен формат и маска. Така и тази година зрелостниците са явиха на матура в условия на пандемия. 94 дванадесетокласници се явиха на изпита по Български език и литература в столичното 51-во училище.

"Едните са мерки за безопасност, за честни матури. А другите са за дезинфекция. Учениците ще бъдат 10 души в стая , т.е. на редичка по трима. Абсолютно задължителни са маските от момента на влизане в училището", обясни директорът 51 СОУ Елисавета Багряна, Асен Александров

За втора поредна година зрелостници се подготвяха в по-голяма част от времето си дистанционно. Обучение от вкъщи или в клас е по-добре - мненията са разнопосочни.

"Онлайн обучението със сигурност, защото съм си вкъщи и уча по-спокойно когато съм сама. Много се надявам да ми се падне на Христо Ботев До моето първо либе", каза Екатерина, която се яви днес на матурите.

Във всички 28 регионални управления на образованието са изградени локални центрове за видеонаблюдение.

"Освен видеонаблюдение в МОН ще има такова в реално време в РУО. В конкретното училище до 3ма родители имат право да наблюдават в реално време процеса", посочи зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова 

За разлика от миналата година, карантинираните ученици, които са контактни, можеха да се явят на матурата. За тях изпитът беше в отделна стая,  а квесторите в тях - преболедували или  ваксинирани.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК