Mайки ще следят матурите: Помагат с наблюдението, без да присъстват на изпита

Квесторите ще бъдат с около 30% повече заради изискването за по-малък брой ученици в залата

13.05.2021 | 19:25 Редактор: Юлия Христова

Близо 2000 майки ще следят матурите тази година. Те ще помагат с наблюдението, но няма да могат да присъстват при провеждането на изпита. Увеличен е и броят на квесторите заради изискването за по-малки групи ученици. 

Росица е майка на ученик в 11 клас. Отделя от своето време, за да се включи в наблюдаването на учениците на предстоящите зрелостни изпити.

"Аз съм работила в сферата на образованието и знам колко е важно родителите да са съпричастни към това, което се случва с техните деца. От една страна повдига мотивацията им, също и оказва съдействие на училищните специалисти – те също имат нужда от тази подкрепа", каза тя.

По примера на Росица близо 2000 майки се очаква тази година да се включат в процеса на матурите, като изискването е те да не бъдат родители на дванайсетокласниците.

Представителите имат право да присъстват при подготовката на изпитните материали преди началото на изпита, но нямат достъп до тях и до залите, докато тече матурата.

Тази година квесторите ще бъдат с около 30% повече заради изискването за по-малък брой ученици в залата. А директори са убедени, че е почти невъзможно да има преписване и нарушения по време на държавните зрелостни изпити.

"Сега, след като матурата е разделена на различни модули по съответните предмети и след като ученикът, приключвайки модула, няма възможност да се върне вече и да работи по поставените задачи, това минимизира опасността от преписване", заяви директорът на ПМГ "Васил Друмев"-Велико Търново Ангел Гушев.

Освен въведените различни модули по време на матурите, видеонаблюдението на местно, регионално и национално ниво гарантира нормалното провеждане на матурите. А участието и на родители в наблюдението на изпитите се приема добре от някои ученици, други пък се притесняват.

Карантинираните също ще могат да държат изпит, разпределени по петима в стая и след разрешение от РЗИ.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Полудяха хората...кога преди родители са ходили да проверяват стаите където се провеждат изпити... Сигнализирай за неуместен коментар