Нинова: Без Първанов и Петков в листите, не разговаряме с Манолова и Виденов

Ще има голяма лява коалиция за изборите на 11 юли, обяви лидерът на БСП

21.05.2021 | 14:24 Редактор: Жаклина Иванова

На изборите на 11 юли се явява голяма лява коалиция. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, въпреки че все още няма подписани споразумения с останалите формации.

"На първо място изчистихме общите си политики. Всяка от нашите формации представи платформата си, програмата си. Видяхме, че в най-висока степен те съвпадат. След това пристъпваме към организационните въпроси", заяви Нинова.

Името и формата на коалицията няма да бъдат сменени.

"Досегашните ни партньори в коалицията "БСП за България" остават такива. Към формата "БСП за България" ще сключваме споразумения за присъединяване и подкрепа за правене на общи политики с партиите, с които разговаряме, с които сме готови, и с тези, които предстои да проведем разговори. Този нов по-широк формат ще доведе до по-добри резултати за левицата, ще отвори диалога за политики в ляво център и ще даде възможност за промяна в политиките в България", добави още лидерът на БСП.

А в споразумението, което ще бъде подписано с новите формации в ''БСП за България'', се предвижда и възможност за явяване и на последващи избори. 

"В момента е за тези, но в текст от допълнителното споразумение е написано, че може да прерасне и в коалиция за следващите избори  - независимо какви", подчерта още Нинова. 

Все още се обсъждат как ще изглеждат кандидат-депутатските листи на коалицията. Със сигурност Георги Първанов и Румен Петков няма да бъдат в тях, но ще има представители на АБВ.

"И Румен Петков многократно е заявявал, че не желае да заема постове, да става депутат, същото важи и за Георги Първанов", уточни лидерът на БСП.

Корнелия Нинова отбеляза, че не са водени разговори с Жан Виденов, нито с Мая Манолова.

"С Мая Манолова опитахме няколко пъти преди изборите да разговаряме, не беше приета подадената ръка. От "Изправи се! Мутри вън!" бяхме определени като статукво", коментира още тя.

От БСП водят разговори и с други политически партии, но Нинова отказа да каже кои са те.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК