Кенаров и Сдружение БОЕЦ на среща с Рашков заради полицейското насилие

Този случай можеше много бързо да бъде решен, каза журналистът

21.05.2021 | 14:15 Редактор: Искра Ангелова

Журналистът Димитър Кенаров и представители на гражданското сдружение БОЕЦ - на разговори в Министерството на вътрешните работи. Причината са сигналите за полицейско насилие на антиправителствените протести миналата година.

Заради агресията от полицаи спрямо демонстранти с постовете си до момента се разделиха главният секретар на МВР и директорът на Столичната полиция.

Близо 9 месеца след кървавите протести на втори септември, журналистът Димитър Кенаров, попаднал неволно под полицейските палки, все още не знае кой му нанесе ударите и дали е получил наказание за действията си. 

"Този случай можеше много бързо да бъде решен и да се покаже, че се случват такива неща при размирици, съответните служители да бъдат наказани, но оттам насетне не е нужно непрекъснато да влачим това с години", каза журналистът.

"Миналия декември разбрахме от вестниците, тогава, че вътрешната проверка в СДВР е приключила и че нарушения не са открити. Тогава аз сигнализирах цялото политическо и професионално ръководство на МВР. Отговор от тях нямаме до този момент", коментира адвокатът на Димитър Кенаров - Стоян Мадин.

Затова днес Кенаров и адвокатът му разговаряха със служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който вече отстрани двама от ръководителите във ведомството именно заради насилието на протестите. 

Още сигнали за полицейски произвол подаде и лидерът на сдружение "БОЕЦ". 

"Става дума за действията на полицията на протестите от 2019 по избора на Гешев и протестите от миналата година, както и за двата случая – на Евгени Марчев от 10 юли, така и на Димитър Кенаров. Беше поет ангажимент от страната на ръководството, че по тези сигнали ще бъдат образувани нови проверки от институцията", сподели Георги Георгиев от сдружение "БОЕЦ".

Това не са първите сигнали за полицейска агресия по време на протестите, подадени в МВР. До момента обаче всички са приключи без установена вина на униформен служител. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК