За да има честни избори: Гешев поиска от МВР и ДАНС създаване на ново звено

Целта е да се подобри взаимодействието и координацията между институциите

19.05.2021 | 15:03 Редактор: Тодор Петров
За да има честни избори: Гешев поиска от МВР и ДАНС създаване на ново звено

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и председателя на ДАНС Димитър Георгиев с предложение за създаване на Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите избори на 11 юли.

В разпространеното съобщение от прокуратурата се казва:

Създаването на такъв тип звено преди всички национални избори цели да подобри взаимодействието и координацията между институциите с оглед законосъобразното провеждане на изборите. Работата на тази структура е показала през годините трайно добри резултати и практики, които са изцяло в интерес на българските граждани. Обхватът на нейното действие е от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК.

В навечерието на предстоящите парламентарни избори за всички български граждани е от значение да бъде гарантирана честността и прозрачността на изборния процес. В тази връзка компетентните институции, съгласно законовите им правомощия, следва да положат максимални усилия за защита на политическите права на българските граждани.

Ръководството на Прокуратурата на Република България счита, че само със съвместните усилия на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в рамките на функционалната им компетентност могат да бъдат постигнати очакваните от българското общество резултати.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК