В "зелените коридори" 2/3 от ваксинираните са хора над 60-годишна възраст

От днес влезе в сила и новият график за имунизация

18.05.2021 | 19:08 Редактор: Искра Ангелова

4% положителни проби на Ковид-19 за последното денонощие. От днес влезе в сила и новият график за ваксиниране, като с приоритет ще бъдат хората над 60-годишна възраст и тези с хронични заболявания.

Янка Илиева е с хронично заболяване и е прекарала Ковид-19 два пъти. При първа възможност ще се ваксинира. 

"След 3, 4 месеца ще го направя с голяма отговорност, защото това е по-добрият вариант", коментира Янка Илиева.

Според новата организация на ваксиниране предимство се дава на възрастните хора и на гражданите, които са с онкологични и хронични заболявания. Янка е разколебана в ефективността на новата организация.

"Мисля, че трябва да вървят паралелно, а не да се спира едното за сметка на другото. Никой не е ограничил възрастните хора, вярно, че малко повече затруднение има, защото при личните лекари има проблем с осигуряване на достатъчно брой ваксини", допълни тя.

Във ваксинационните пунктове, където продължават да работят "зелени коридори" отчитат, че до момента 2/3 от ваксинираните са именно хора над 60-годишна възраст. 

"Хубаво е, че възрастните хора се възползват от това, което и министърът ги призова, но никого не сме върнали", каза д-р Светлана Моминска от РЗИ-Велико Търново.

Ваксинационните пунктове имат опасения, че разграничаването може да доведе до напрежение у желаещите да получат ваксини. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК