Проф. Костадин Ангелов: Новият график ще компрометира темпото на ваксинация

Според служебния здравен министър НОЩ няма нужда да функционира

17.05.2021 | 19:40 Редактор: Никола Симеонов

Във видеообръщение служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви нов график за ваксинация, който ще бъде валиден през следващите 2 месеца. Приоритет ще са хората възрастните хора, защото по думите му 80% процента от жертвите на коронавируса у нас са в тази възрастова група. 

"Всички ваксинационни пунктове от понеделник до четвъртък да ваксинират хора над 60 годишна възраст и такива с тежки хронични заболявания. В останалите дни от седмица ще се ваксинират всички желаещи по реда на записването", заяви д-р Кацаров.

Той разпореди и да бъдат организирани мобилни екипи за хората в тежко положение и в отдалечени райони. Според него няма нужда НОЩ да функционира, но крайното решение ще бъде взето от премиерът. 

А удължаването на епидемичната обстановка ще зависи от развитието на новите щамове и плащанията, които зависят от епидемична обстановка.

Последва реакцията на бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов. 

"Заповедта, която днес е издадена, сериозно ще компрометира темпото, което беше постигнато във ваксинациите, и ще отдалечи колективния имунитет. При положение, че имаме ваксини на склад, кое налага задържането на темпа на ваксинацията?", заяви Ангелов.

Междувременно 8 диагностично-консултативни центрове в София отвориха "зелени коридори" за ваксиниране. В 12-та поликлиника кабинетът работи от 9:00 до 15:00 ч. без уикендите. 

"От тази седмица поради слабия интерес не работим събота и неделя, но имаме готовност при интерес ваксинационният кабинет да работи и през почивните дни", каза управителят на 12 ДКЦ Васил Василев.

"Разполагаме и с трите ваксини, който има желание го ваксинираме, никой досега не е върнат. Миналата седмица правихме по 130-140-150 ваксини на ден", съобщи старшата сестра на 12 ДКЦ Василиса Стойнева.

"Отдавна сме записани при личния, но там не може да ни дойде реда, така че като разбрахме дойдохме тук - нашия район, и затова избрахме тази поликлиника", споделя Радка Димитрова, която се е ваксинирала. 

8-те поликлиниките ще се включат и в организацията за разпределяне на ваксини към личните лекари, за да се избегнат струпвания пред столичната регионална здравна инспекция. Ще бъдат разкрити и специални телефони, на които предварително да се записват желаещите за ваксини. 

"Всички лични лекари които желаят и се намират на територията на нашето лечебно заведение могат да получават ваксините тук на място. Над 60-70 процента от нашите лични лекари използват нашия ваксинационен кабинет и не поставят ваксини", добави Василев. 

Според пулмолога д-р Александър Симидчиев на този етап не е необходима ваксинация на подрастващи, тъй като те не натоварват здравната система, а са само разпространители на заразата. 

"Ако ние искаме да намалиме смъртността и тежестта на натоварване на здравната система трябва да ваксинираме рисковите групи. Ако искаме да намалим разпространението можем да си позволим и децата да ваксинираме, но това разширява обхвата, затруднява логистиката. В този момент не е времето да правим това", смята той. 

Тази седмица предстои да заработи електронната система на столичната Pайонна здравна инспекция, през която общопрактикуващите лекари ще заявяват ваксини и ще получават информация.

Вижте повече подробности във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК