Ивайло Мирчев, ДБ: Мислех, че работата в НС ще е по-конструктивна

Самото усещане вътре не е от най-приятните, призна той

17.05.2021 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

„Не виждам нищо реваншистко в момента в служебния кабинет“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Ивайло Мирчев, депутат от „Демократична България“ в 45-тото Народно събрание.

Очевидно е, че има много проблеми, наследени от ГЕРБ, които трябва да се решават, включително дейността на митниците и на НАП. Същото е и за терора над малкия бизнес – той трябва да спре. Вкарването на касовите апарати и НАП побърка хората.

Само заради това навремето можеше да си отиде шефът на НАП. Не може 300 000 фирми в България да бъдат побъркани по този начин – с неграмотно написана наредба. Това практически спира бизнеса“.

Ивайло Мирчев направи и оценка на 45-тия парламент. „Не си го представях така, мислех, че ще е доста по-конструктивна работата. Но самото усещане вътре не е от най-приятните, което човек може да си представи“.

„Нас са ни обвинявали в „омерта“ с президента, с ДПС, с ГЕРБ. Бойко Борисов каза, че това, което направихме с Христо Иванов в Росенец е било договорка между нас и ДПС. На другия ден ДПС излязоха и казаха, че всъщност това е договорка между нас и ГЕРБ. Хората бяха свидетели, не може да става дума за постановки. Но това са очаквани неща, това е политика. Особено в българските условия, когато някой иска да промени нещо кардинално“, добави Ивайло Мирчев.

„През последните 12 години държавата ни живее по един модел, който прерасна в мафиотско-мутренски. В началото подкупите вървяха между 5 и 10 % за обществени поръчки. Те започнаха да се увеличават и както господин Илчовски каза, те вече стигнаха 40-50 %. Практически бизнесът не може да съществува по този начин“, каза Мирчев.

Според него, тези бизнесмени си ги роди тази власт. „Когато държиш всички регулатори, агенции - то всеки бизнесмен знае, че е твой заложник. Затова в ИТ-бизнеса е доста по-лесно – ако някой ни тормози, просто преместваме офиса в Букурещ“, категоричен е Ивайло Мирчев.

Цялото интервю гледайте във видеото!