БСП срещу русофобите: Ще отстояваме запазването на Паметника на Съветската армия

Обявяваме се решително срещу антикултурния поход, се казва в декларация на столичните социалисти

14.05.2021 | 11:47 Редактор: Тодор Петров
БСП срещу русофобите: Ще отстояваме запазването на Паметника на Съветската армия

От БСП – София излязоха с декларация, в която обявяват, че ще отстояват запазването на Паметника на Съветската армия.

"Обявяваме се решително срещу антикултурния поход на платените и безотговорни русофоби, които не за първи път правят опит да осквернят и ликвидират един от бележитите символи на българо-руската дружба и сътрудничество. Както през изминалите три десетилетия, така и сега ще отстояваме запазването на Паметника на Съветската армия", се казва в декларацията, приета от Градския съвет на БСП – София.

Поводът е, че в дните, когато чествахме Деня на Победата и Деня на Европа – 9 май, малка, но агресивна група излезе с провокаторска "инициатива" – Паметникът на Съветската армия да бъде демонтиран, фактически разрушен, а останките от него да намерят място в така наречения Музей на социалистическото изкуство.

"Обладани от дива русофобия и носталгия по българския фашизъм тези субекти на специална пресконференция призоваха да се премести Паметникът на Съветската армия. Надяваха се, че сега протичащата в световни мащаби кампания срещу Руската федерация ще им помогне да реализират антибългарското си дело", се казва още в декларацията на столичните социалисти.

"Този паметник беше, е и ще остане онази ценност на българския дух и съвест – паметта за подвига на армията-победител във Втората световна война. Предупреждава ни какво могат да причинят фашизмът и неофашизмът. Призовава ни да отстояваме мира на планетата", категорични са от БСП – София.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 година
Паметникът е много красив и трябва да се поддържа Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Дочо
преди 1 година
*** трябва да се премахне лт Княжеската градина. Там трябва са бъде паметника на Цар Борис III, иначе утре БСП могат да поискат да сложат и махнатия от там паметник на Брежнев или да сложат и паметник на Тошо. Сигнализирай за неуместен коментар