Нов апел за Паметника на Съветската армия - трябва ли да се демонтира?

Защитниците му са убедени, че той е част от българската история

10.05.2021 | 20:07 Редактор: Искра Ангелова

Паметникът на Съветската армия да се демонтира, а на негово място да се издигне нов монумент. За това настоява инициативна група от общественици и вече подготвя писмо до институциите. Среща ли подкрепа тази идея?

37-метровият паметник, издигнат през 1954 година в Княжевската градина в София, неведнъж е разпалвал страстите. Вече 11 години журналистът Иво Инджев приема за своя мисия демонтирането му. Мястото му е в Музея на социалистическото изкуство, убеден е той.

"Личното и националното достойнство на българина е смачкано под тази грамада. То трябва да бъде възстановено", сподели Иво Инджов.

Журналистът Горан Благоев уточнява, че никой не иска унищожаването му. 

"Идеята ни е фигурите да бъдат внимателно демонтирани и да отидат в музея, а на това място да се проведе дискусия за нов паметник, отчитащ националната ни история", коментира Благоев.

Решение за премахването му от Столичния общински съвет има от 1993 година.

"Теренът е публична общинска собственост, монументът е държавна", категорична е Марта Георгиева от "Демократична България". 

Защитниците на паметника са убедени, че той е част от българската история. А полемиката се е възродила заради изборите.

"Пещерният антикомунизъм, който е абсолютно демоде в днешния ден, се бори за място под слънцето. И тък като ни предстоят избори, се възбуждат тези нагласи", коментира Светлана Шаренкова.

Тя е убедена, че демонтирането му е незаконно. 

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК