Служебното правителство: Не заработи ли бизнесът, пари няма да има за нищо

50 лв. за пенсионерите остават, реши кабинетът "Янев"

13.05.2021 | 15:06 Редактор: Никола Симеонов

"Положението, в което се намираме, е тежко, свързано с кризата, предизвикана от Ковид-19. Обществото очаква от страна на служебното правителство информация за това до колко и дали ще продължи социално-икономическите мерки. Тяхната финансова обезпеченост беше гарантирана, за някои от мерките, до края на месец май, за други до края на месец юни".

С тези думи започна изявлението пред медиите днес на служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

На днешното си заседание членовете на кабинета, съобщи Донев, са обсъдили възможността за продължаване на социално-икономическите мерки – 60/40, по които се предоставят средства за работните заплати. Мярката 80/20, която е преди всичко свързана с туристическия и ресторантьорски сектор, и мерките, които са за родители, чиито деца не ходят на училище или детски градини, мерките, които са свързани с пенсионерите – по 50 лв. за всички пенсионери.

"С министъра на финансите бяхме в много колегиален, задълбочен разговор с анализ на финансовото състояние на бюджета", подчерта Донев на съвместния си брифинг с Асен Василев.

По думите на Донев, изключително тежко е финансовото състояние, което заварват.

"С г-н Василев се договорихме, че 50 лева за пенсионерите ще продължат поне до края на мандата на служебното правителство", съобщи социалният министър

От своя страна служебният финансов министър помоли за време и търпение, за да се запознаят с възможностите на хазната относно подпомагането на бизнеса.

"Ще ви помоля да ни дадете 7-10 дни, за да проработим сценариите как ще подкрепим икономиката. Защото истината е, че ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо", заяви Асен Василев.

Заседанието на Министерски съвет продължава.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК