45-ото НС за служебния кабинет: Най-малките имат най-големи очаквания

Мая Манолова се надява временните министри да продължат ревизията на управлението на ГЕРБ

11.05.2021 | 18:44 Редактор: Здравко Черкезов

Президентът Румен Радев разпусна 45-ото Народно събрание и назначи служебно правителство. Най-големи очаквания към служебния кабинет имат най-малките в 45-ия парламент.

Лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова се надява временните министри да продължат ревизията на управлението на ГЕРБ. И отправи конкретни препоръки към почти всички министри. 

"Първият ден, в който Борисов не е премиер, ден за поздравления. Оценката на служебния кабинет от "Изправи се! Мутри вън!" ще дадем, след като видим каква е степента на ангажираност на министрите от служебния кабинет със сигналите, с които се занимаваше комисията по ревизията", заяви Манолова. 

Според Ива Митева от "Има такъв народ" обаче, животът на служебния кабинет ще бъде много къс и време за ревизия няма. 

"Основната задача на служебния кабинет е да подготви изборите. Да подготви едни идни честни и прозрачни избори. Предполагам ви е дотегнало да чувате тези думи, не искам да звуча клиширано, но това ни трябва на всички", категорична е Митева. 

А от "Демократична България" (ДБ) са категорични, че не бива да се действа реваншистки. 

"Очаквам добро управление от това правителство, на първо място. Не смятам, че служебното правителство трябва да бъде ангажирано с реваншизъм, защото ще се превърне в самостоятелен играч в изборния процес, а не това е целта", смята депутатът от ДБ Атанас Славов. 

И БСП очаква от служебното правителство да не се занимава с лов на вещици. 

"Имаше ли реваншизъм? Тъй като чух политическа партия ГЕРБ на какво се надяват, тогава нямаше и мисъл за реваншизъм", каза депутатът от "БСП за България" Калоян Паргов. 

От трибуната на националната конференция на ГЕРБ, премиерът в оставка Бойко Борисов пожела успех на служебния кабинет. 

"То няма да е отговорно за нищо. Защото то пряко ще се ръководи от Румен Радев. Така че и тук ще видим какви са им възможностите", посочи Борисов. 

Съставът на служебния кабинет ще бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник в сряда.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК