Българските свиневъди отново могат да продават в Европа

ЕК облекчи ограниченията, наложени заради опасността от Африканска чума по свинете

10.05.2021 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Глътка въздух за свиневъдите у нас. До съвсем скоро индустриалните свинеферми бяха ограничени заради т. нар. диамантен печат върху месото, който не позволяваше на засегнатите от Африканската чума по свинете производства да изнасят продукцията си извън България.

Износът на българско свинско месо става възможен, след като Европейската комисия премахна рестрикциите за всички индустриални свинекомплекси в България.

Това е второто разхлабване на ограниченията за производителите у нас, след като пред март паднаха ограниченията за в пет области -Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София и община Аксаково.

Новото облекчение е за общините Силистра, Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово, Свищов, Плевен, Левски, Попово, Търговище, Шумен, Каспичан, Никола Козлево, Сливен, Видин и Вълчи дол.

Как се отрази периодът на ограничения за бизнеса и ще успеят ли българските производители да се върнат стабилно на международните пазари – темата коментирахме в предаването „Директно“ с Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България.

Вижте целия разговор във видеото.