С петиция искат българско гражданство за създателя на Двора на Кирилицата в Плиска

Събрани са 12 000 подписа от цялата страна за Карен Алексанян

10.05.2021 | 20:30 Редактор: Никола Симеонов

Инициативен комитет настоява създателят на уникалния паметник на кирилицата в Плиска Карен Алексанян да получи българско гражданство. Той е арменец и живее от 27 години в България. До момента в петиция са събрани близо 12 хиляди подписа.

Повече от 20 години арменецът Карен Алексанян живее в България, а преди 6 години създава вече утвърдилия се като културно-туристически обект Двор на Кирилицата в Плиска. Въпреки че е женен за българка и има две деца, той не е български гражданин, а заради сложната процедура никога не е и кандидатствал за наш паспорт. 

"Желание имам - еднозначно, опити не съм правил, поради причината, че е практически невъзможно да се получи българско гражданство. Имам доста приятели, емигранти като мен, които са опитвали, чакали са четири-пет години и накрая са получавали отказ, без да се даде някакво обяснение адекватно", заяви Алексанян. 

Група общественици и културни дейци създава инициативен комитет и петиция с цел да подпомогне арменеца и той да стане пълноправен български гражданин. Към каузата бързо се присъединяват близо 12 000 души от цялата страна. 

"Неговата заслуга е феноменална, този исторически комплекс Двор на свещената азбука Кирилица е единствен в света, в крайна сметка българинът има нужда от това - да бъде подхранвано родолюбието и самосъзнанието му, а Карен ни учи с това достойно дело", каза председателят на инициативния комитет Искра Иванова.  

Ръчно изработените букви и паметник на Светите братя Кирил и Методий в Двора на Кирилицата бързо го превръщат в една от емблемите в района, а прославянето на българската история и славянската писменост е най-голямата амбиция на Карен Алексанян. 

"Тук личността на човека няма никакво значение, Кирилицата е свещена азбука, така че нито един човек не може да се сравнява с нея, пък камо ли аз", заяви Алексанян. 

В президентството вече е входирано искането за издаване на документа, а желанието на инициаторите е за 2 май – Празника на Славянската писменост Карен Алексанян да бъде български гражданин.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК