Заради закриването на спецсъда: Прокуратурата сезира европейските институции

Реакциите сред представителите на различните политически сили в НС не закъсняха

07.05.2021 | 18:54 Редактор: Юлия Христова

Прокуратурата сезира евроинституции за политически натиск от страна на депутатите от българския парламент. Причината е взетото на първо четене решение от правната комисия за закриване специализираните съд и прокуратура. Реакциите сред представителите на различните политически сили в Народното събрание не закъсняха. Партиите на протеста остават на позицията "за" закриване на органите на спецправосъдието. 

От държавното обвинение предупреждават, че приемането на законодателните промени, свързани със закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура, ще доведат до блокиране на борбата срещу престъпността и на работата на независимата съдебна власт. 

"Приемането им ще доведе до блокиране на борбата срещу престъпността и на работата на независимата съдебна власт, ще засегне правата на множество лица, ще заличи постигнатия от държавата напредък по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и приноса ѝ към Върховенството на правото в Европейския съюз“.

Писма с такова предупреждение са изпратени до председателите на Европейската комисия, Европейския парламент, Групата на държавите, борещи се срещу корупцията и Венецианската комисия.

С друго писмо, изпратено до председателя на 45-ото Народно събрание Ива Митева и до председателя на Комисията по правни въпроси Радостин Василев, от прокуратурата заявяват, че законопроектите, отнасящи се до специализираното правосъдие, не са нито правно аргументирани, нито са в интерес на българските граждани.

Решението на прокуратурата да сезира европейските институции предизвика реакции в парламента.

"Каквато е волята на политическите партии, такава ще е и съдбата на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Нашата позиция е - и в нашата програма, и в правната ни група, е че в този им вид тези органи трябва да бъдат закрити и служат като бухалка на властта", посочи председателят на парламентарната Правна комисия ИТН Радостин Василев.

"Става дума за следното: да възстановим принципите на правовата държава в България, да не допуснем селективно правосъдие по отношение на лица, които са в опозиция на властта или са бизнес конкуренти на близки до властта фирми", подчерта Атанас Славов от "Демократична България". 

"Те са инструмент за политически натиск, те работят по поръчка на министър-председателя, което е абсолютно недопустимо", обясни Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!".

Закриването на специализираните съд и прокуратура беше прието на първо четене от правната комисия в парламента на 28 април. Последваха масови протести на магистрати в цялата страна.

Вижте пвоече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК