Обиди и нападки: Как протече прощалното заседание на 45-ото НС?

Христо Иванов: Това прилича на някакъв маймунарник

07.05.2021 | 10:52 Редактор: Здравко Черкезов

Със скандал и с окупиране на парламентарната трибуна започнаха работа депутатите и в един от последните си работни дни. Темите на спора бяха същите като в сряда. 

Лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова настоя да бъдат обсъдени и одобрени окончателно приетите на първо четене в сряда промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се актуализират пенсиите. В сряда депутатите не ги приеха на второ четене, защото шефката на НС Ива Митева прекъсна заседанието заради скандал.

Председателят на НС Ива Митева отново категорично отказа и обяви, че всички точки заложени за заседанието в сряда отпадат. Така идеята на "Изправи се! Мутри вън!" за добавка от 50 лв. за всички пенсионери до края на годината, както и анкетна комисия за "Росенец" останаха на документи и без гласуване. Отпадането на тези точки повиши напрежението в зала.

Йордан Цонев от ДПС отсече, че никога досега не са се обсъждали предложения, които са останали от първата сряда.

"От 25 години съм в парламента и никога след сряда не е използвана привилегията на опозицията да се обсъждат точките, които са по алинея 8 от Правилника. Това никога не е ставало, няма да стане и в този парламент", отсече той.

"Моля не шиканирате с дневния ред", призова депутатът от ПГ "Демократична България Антоанета Цонева.

Между темата за пенсиите се прокрадна и темата за строежа в "Алепу".

Вежди Рашидов от ГЕРБ отсече, че съпартийците му също искат да има комисия "Росенец", която обаче да разгледа и строителството в местността Буджака, където вила има бизнесменът Иво Прокопиев.

"Настояваме да се провери и Гълъбарника в Алепу, който има топла връзка с Мая Манолова, както и Буджака, който е лятна вила на един ваш любим олигарх", призова той.

Мая Манолова му отговори, че със строежа на "Алепу" има връзка архитектурното бюро на съпруга на вицепремиера Екатерина Захариева.

Накрая лидерът на ДБ Христо Иванов взе думата и поиска почивка, през която да се събере Председателски съвет и да се реши какво ще бъде обсъждано днес от депутатите.

"Това прилича на някакъв маймунарник", призна той.

В крайна сметка след председателски съвет всичките точки, по които депутатите ожесточено спориха отпаднаха и заседанието продължи по дневния си ред.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК