Изтребители и танкове: Празникът беше отбелязан с тържества и военни демонстрации

Военнoвъздушните сили отбелязаха 6 май без парад, но с истинско небесно шоу

06.05.2021 | 18:39 Редактор: Жаклина Иванова

Изтребители, бойни кораби и тежки танкове по улиците в цялата страна. Празникът беше отбелязан с тържества и военни демонстрации.

Без парад, но с истинско небесно шоу военнoвъздушните сили отбелязаха 6 май. 10 самолета в три формации полетяха от авиобаза "Граф Игнатиево“ и демонстираха как се прихваща нарушител във въздуха. 

"Разбира се, пилотът стои най-отгоре, вижда се от всички, но имайте предвид, че героите са всички под летците. С трите самолета един до друг искаме да покажем, че сме сплотени, искаме да покажем дух. Хората да не губят вяра и да разчитат на добрината един към друг - това е много важно. Иска ми се всички да са по-обединени, храбро да гледат като цяло на живота. Този полет беше за надежда", коментира пилотът в авиобаза "Граф Игнатиево" капитан Кирил Ганев.

Над 30 машини на Сухопътните войски показаха от 61 Стрямска бригада в Казанлък. 

"6 май си е наистина наш празник, на хората в униформа. Не толкова на тези, които днес служим. Ние сме наследници на тези, които създадоха българската войска в миналото", добави той.

И докато едни отбелязваха празника по въздух, други части на армията показаха мощ и по вода. Морските тюлени направиха празника на варненци по-пищен. 

"Едно основно формирование във военноморския кординационен елемент продължава своето развитие и през тази година", подчерта заместник - командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев.

А на демонстрациите на армията по въздух и вода се насладиха десетки граждани.

Днес празнува и Висшето военноморско училище във Варна, което навършва 140 години от своето създаване.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК