Президентът реди служебен кабинет - кой ще го оглави? 

Говорят политическият психолог проф. Антоанета Христова и експертът по комуникации проф. Росен Стоянов

05.05.2021 | 21:30 Редактор: Десислава Атанасова

БСП върна мандата, отиваме на предсрочни парламентарни избори. Президентът реди служебен кабинет. Кой ще го оглави? 

Румен Радев предложи 11 юли за дата на предсрочните избори, ще разпусне парламента на 11 май. Има ли общо датата с промените в съдебната система?

"Ако е така, лоша новина за България. Комуникационно експертите твърдят, че ще забуксува цялата система. Всички дела ще започнат отначало. Във всяко действие човек проектира интересите си. Поведението говори за мотивите, за явно изразените тези. Какви са целите на президента, ще видим", заяви в "Денят ON AIR" политическият психолог проф. Антоанета Христова.

A експертът по комуникации проф. Росен Стоянов подчерта, че личните пристрастия трябва да бъдат изчистени. 

"Илюзии и препратки към знакови дела и фигури, които се свързваха с президента, са меко казани спекулативни. Трябва да изчистим от лични пристрастия процедурите на демокрацията. Напъването точни и само заради тези две теми, би трябвало да го определим като фикс идея. Дали е, за да се случи нещо добро за България, или да се покажат мускули...", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Христова даде прогноза за резултата от следващите избори.

"За следващите два месеца на мен не ми изглежда възможно да се постигне диаметрално различен резултат на изборите. Може би протестърският вот ще се разлее в още повече партии и тези, които бяха на ръба и не влязоха, ще влязат. И ще стане още по-голям хаос. Декларираната мотивация, че махаме Борисов и искаме властта, не беше реализирана в този парламент, защото явно искат нещо друго. Имат скрита цел", смята тя.

Всичко зависи от избирателната активност, категоричен е проф. Стоянов.

"Ако е малка заради лятото, вируса, дефицит на кампания, се предполага, че ще влязат повече. Ако е по-висока -  може да се получи и преподреждане на 1 и 2, но това няма да промени картината. Това не промяна тяхната нестабилност. Оттук нататък ще има само коалиционни правителства, поне няколко политически цикъла", допълни той.

Конструкцията на парламента не е стабилна  и няма кой да нови отговорност, подчерта още проф. Антоанета Христова.

"Задачата на хората в парламента е да строят здрави мостове. Но го разбихме с многото партии, което прави невъзможно да има стабилна конструкция. Трябва да има някой в това правителство, който да носи отговорност", заяви политическият психолог.

ЦИК

"Това не е въпрос на вкарване на автогол, а на отговорност. Само ГЕРБ бяха готови, съмнително беше, че всички останали нямат и стана ясно, че май готвят нещо на ГЕРБ. Ако безумията на новия Изборен кодекс са случат, всичко ще се излее върху Ципов, цялата гадория", категорична е проф. Христова.

"Явно ще има залагане на капани. Чест прави на ГЕРБ, че предложи състав. Това беше пропуск от страна на останалите", допълни проф. Стоянов.

И двамата дадоха своите прогнози за министерското кресло.

"Ако видим реваншизъм, това ще е най-страшното. Президентът ще играе добрия, но дано не мине като реваншизъм", отбеляза политическият психолог.

А според експерта по комуникации, кампанията на президента, ще започне именно с номинацията за служебен министър-председател.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК