Президентът Радев отхвърли внушенията, че сам определя състава на ЦИК

Шестте парламентарно представени партии обявиха своите кандидати за членове на комисията

05.05.2021 | 19:13 Редактор: Никола Симеонов

След близо едночасов дебат, 6-те парламентарно представени партии обявиха своите кандидати за членове на ЦИК. Единственото предложение за председател дойде от първата политическа сила - ГЕРБ номинира Красимир Ципов. ДПС издигна за секретар кандидатурата на Севинч Солакова. Президентът призова партиите за спокоен диалог.

"Действаме по реда и начина, който сте определили вие с промените в Изборния кодекс. Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат тези промени в ИК да станат факт", заяви Румен Радев.

Радев отхвърли внушенията, че сам определя състава на ЦИК.

"Още веднъж да разсея всякакви манипулации и неистини, че президентът посочва, определя и избира състава на ЦИК. За това тук са партиите", категоричен бе Радев.

От ГЕРБ предложиха за членове на ЦИК политолога проф. Димитър Димитров и юристите Георги Баханов и Йорданска Пенчева. "Има такъв народ" също лансира двама юристи - Камелия Нейкова и Елка Стоянова, както и математика проф. Любомир Гаврилов. За зам.-председател на ЦИК от левицата номинираха Емил Войнов, а за членове Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева.

От ДПС предложиха Севинч Солакова и Ерхан Чаушев. На социолога със сериозен изборен опит Цветозар Томов и математика Любомир Георгиев заложиха от "Демократична България". "Изправи се! Мутри вън!" – предложиха адвокат Росица Матева. Правилата за избиране на председател обаче предизвикаха спор между президента и ГЕРБ.

"Ако има повече кандидати за ръководни длъжности, както е по правилата, аз няма да избирам никой, ще действаме по правилата и ще има жребии", допълни Радев.

"Мисля, че е недопустимо ръководен орган на ЦИК да се избира чрез жребии. Ние сме парламентарна република", смята депутатът от ГЕРБ Евгения Алексиева.

"Разбирам напълно вашите аргументи, но мястото и времето за тяхното представяне е Народното събрание", отговори президентът.

"Така изглеждат консултациите при един областен управител г-н Президент", добави Десислава Атанасова.

"Точно вашата партия отправя към внушения че Радев си готви ЦИК, която да му направи избори", отвърна държавният глава.

Предстои проверка дали всички кандидати отговарят на законовите изисквания, а в петък са изслушванията при президента.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Баце , проглуши ушите на нацията , че Радев щял да си назначи избирателната комисия. И каква излезе сега , "лъжеца на държавата" се умълча. Явно умува какви лъжи да измисли за следващата пресконференция. Сигнализирай за неуместен коментар