Партиите с критики към кандидатурата на Ципов за председател на ЦИК

От БСП се въздържаха от коментар, ДПС бяха лаконични

05.05.2021 | 18:36 Редактор: Никола Симеонов

Предложението на ГЕРБ Красимир Ципов да оглави новата ЦИК беше посрещнато с неодобрение от партиите. Въпреки това, нито една от другите политически сили не се ангажира да излъчи предложение за председателския пост.

"Не разбирам защото другите политически сили не предложиха свой кандидат за председател. Хората не очакват бивш зам.-министър на МВР да ръководи ЦИК. За председател на ЦИК зам.-министър на МВР е обидно за народа" коментира Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!"

А от ГЕРБ отговориха:

"Не допускам точно Мая Манолова да говори за морал. Ципов се готви за изслушването и се надявам съвсем скоро да се сформира новата ЦИК", заяви Десислава Атанасова.

От втората политическа сила се въздържаха от коментар. Единствената номинация не получи подкрепа и от левицата.

"Подписахме протокола с особено мнение. Защото това беше единствената кандидатура", каза депутатът Иван Иванов.

ДПС бяха лаконични.

"Не бих могъл да гадая защо другите не са предложили председател. Така сме преценили, така сме обсъдили. Не коментирахме това предложение, защото няколко години виждаме как Централната избирателна комисия е взимала решения в явно нарушение на закона", заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

От "Демократична България" също се обявиха против кандидатурата на Ципов.

"Г-н Ципов има дълга история - част от този модел, типичен представител на "калинките“ на ГЕРБ, слугувал е. Никога не е показвал истински характер да отстоява каквото и да е. Отново рециклираме елементи на досегашната ситуация", заяви Христо Иванов.

От ГЕРБ обаче бяха категорични, че от консултациите е станало ясно, че само те са подготвени.

"След законодателния дефицит и демонстрацията, че нямат кандидати за премиери, стана ясно - очевидно само ГЕРБ сме готови с цялата процедура", каза Десислава Атанасова.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК