Патова ситуация: Партиите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за председател на ЦИК

Те обаче не представиха свои кандидати

05.05.2021 | 15:49 Редактор: Никола Симеонов

При консултациите с президента Румен Радев беше направено само едно предложение за председател на ЦИК - ГЕРБ предложиха Красимир Ципов и искат председателското място да е тяхно, защото са най-голямата парламентарно представена партия. 

Кандидатурата обаче беше отхвърлена последователно от "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и БСП. Въпреки това никоя друга партия не предложи свой кандидат за длъжността.

Според правилата единственото направено предложение ще заеме поста председател на ЦИК. Останалите парламентарно представени партии предложиха свои членове на комисията. 

След като беше съобщено името на Ципов се стигна до тежки реплики. Христо Иванов от ДБ го нарече "заместник на Цветанов".

"Трябва да направим така, че тази комисия да работи. Иначе застрашаваме вярата в изборния процес. Политическата логика на изборното законодателство диктува партиите да намерят консенсус при определянето на състава и ръководство на ЦИК. Днес трябва да се подадат всички документи. На 7 май каним вашите кандидати за изслушване, за да можем да обнародваме указа на 11 май", заяви президентът Румен Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Кой ли ни вкара в тази патова ситуация...а...?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Колкото и да не ви харесва,и Герб са част от НС и следователно от ЦИК...стига с това его ли е или какво?Бъдете толерантни!Стига противопоставяне!Всички сте отговорни за това харчене на пари без да има смисъл!Едва ли някоя партия ще управлява сама или ще има удобното мнозинство! Сигнализирай за неуместен коментар