На дъното: Цената на труда в България е 5 пъти по-ниска от средната за ЕС

Най-висока е тя в Дания

04.05.2021 | 21:30 Редактор: Здравко Черкезов
На дъното: Цената на труда в България е 5 пъти по-ниска от средната за ЕС

Средно за ЕС разходите за труд (работна заплата плюс осигуровки) възлизат на 28 евро за час положен труд. Техният размер се формира от брутната заплата и допълнителни отчисления, като например социалните осигуровки.

България е в дъното на таблицата

Най-висока е цената на труда в Дания - 46,90 евро за отработен час, а най-ниска в България - 6,40 евро, сочат данните на Федералната статистическа служба "Дестатис". В долната част на класацията са няколко постсоциалистически държави, в които почасовите разходи за труд са около десет евро – Хърватия, Унгария, Полша и Литва. Предпоследна е Румъния със среден разход за труд на час от 7,70 евро.

Ако вземем само промишления сектор, разходите за труд във Федералната република са сред най-високите в ЕС – 41,60 евро за час. Това поставя Германия на трето място в ЕС по този показател след Дания и Белгия. А ако към промишления сектор прибавим сферата на услугите, Германия се оказва на седмо място с 36,70 евро разход за час труд.

В Германия през 2020 г. работодателите са плащали върху 100 евро брутно възнаграждение допълнително средно по 27 евро. Това е под средното за Европа (32 евро) и значително по-малко от заемащата първо място по този показател Швеция, където на 100 евро брутна заплата се плащат по 47 евро допълнително от работодателите. В това отношение Германия фигурира на 12-о място в Европа, посочва "Дойче веле".

В Германия отражение върху размера на допълнителните плащания в последно време дадоха правителствените помощи, отпуснати във връзка с пандемията – съкратеното работно време, субсидиите и данъчните облекчения. "Когато тези плащания нарастват, респективно намаляват допълнителните разходи за труд по линия на работодателите", посочват от Федералната статистическа служба.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 2
Gosho ot pochiwka
преди 2 месеца
Не знам от къде е събрана информацията реално, но само мога да кажа, че познанията на автора по икономика и труд и работна заплата са около 0. Първо брутната заплата се формира от основната заплата, клас прослужено време, социални осигуровки и данък общ доход. Второ със средна заплата от "6.40 евро" с други думи 12.57 лева(предполагам е нетно), разплащателната сила в БГ е равносилна на тази на другите страни в ЕС. При увеличение на средната заплата, ще има и равносилно увеличение на цените. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 3
Някой
преди 2 месеца
ГЕРБ и Свинята - това е плода на тяхното крадливио и демократично управление Сигнализирай за неуместен коментар