Юрист: Предсрочни избори - най-рано на 11 юли, промените в ИК не нарушават Конституцията

В промените в Изборния кодекс нямало предпоставки за оспорване на вота

04.05.2021 | 17:12 Редактор: Десислава Атанасова
Юрист: Предсрочни избори - най-рано на 11 юли, промените в ИК не нарушават Конституцията

"Най-рано на 11 юли могат да бъдат предсрочните избори", каза пред БНР Симона Велева, доктор по конституционно право.

Тя обясни процедурата, разписана в Конституцията на страната, според която след връщането на мандата от БСП на 5 май президентът трябва в разумен срок да разпусне парламента, да насрочи нови избори и да назначи служебно правителство. Нейната прогноза е, че до края на седмицата или най-късно в началото на следващата Румен Радев ще разпусне това Народно събрание. 

Велева припомни, че през последните години България е имала няколко служебни кабинета, които тя оцени като добре справили се със задълженията си.

Според нея направените промени в Изборния кодекс от 45-ото Народно събрание не нарушават Конституцията и са положителни.

"Въведените правила са доста прецизни, те са добри, а критиките към тях не са обосновани, защото нито една година от 90-а година насам няма пропуск, без да са направени промени в изборните правила, непосредствено преди предстоящи избори", посочи експертът.

Симона Велева заяви, че новият изборен закон гарантира по-добра прозрачност и по-добър достъп на българите зад граница до изборните урни.

"Не виждам в промените в Изборния кодекс предпоставки за оспорване на вота", категорична е Велева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК