България вече не е в зоната на държави с висок риск за Ковид-19, обяви Борисов

Третата вълна в България вече е в миналото

04.05.2021 | 13:35 Редактор: Юлия Христова

България вече не е в зоната на държави с висок риск за Ковид-19. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов. Днес в страната ни пристигна поредната голяма пратка с ваксини на Pfizer. 

Третата вълна в България вече е в миналото. Тази нощ страната ни е отпаднала от списъка с държави с висок риск за коронавирус, според данни на института "Роберт Кох". Премиерът в оставка Бойко Борисов отдаде резултатите на мерките, въведени от здравните власти.

"Сега може нашите критици да погледнат с какви мерки другите държави са на нашето ниво - пълен локдаун, забраняване за излизане от градовете, пускане на смс-и, неработещи фризьорски салони, а ние сега сме заедно с Австрия, която още от октомври е в пълен локдаун. Така че можем с чест да кажем, че сме приключили и третата вълна. С намаляването на заболелите и в същото време, когато институтът "Робърт Кох" ни вади от рисковата група - мисля, че можем да остaвим фактите да говорят, а коментаторите - каквото искат", заяви той.

У нас пристигнаха и още близо 274 хиляди дози от препарата на Pfizer. Те ще бъдат разпределени към регионалните здравни инспекции в страната, а  ваксинацията в зелените коридори може да продължи и след 9 май, но трябва да се извърши анализ дали ще има достатъчно дози от препаратите.  

"Ако имаме достатъчно ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, "зелените коридори" могат да бъдат удължени. Виждаме, че огромен интерес има в големите населени места, в по-малките интересът е много по-малък, така че този анализ ще се направи и ще се прецени дали да продължат и как да продължат", каза здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Здравните власти ще работят и за снабдяването на личните лекари с ваксини, за да се ускори процесът и да постигнем колективен имунитет.

"Стартира модулът, с който личните лекари да могат да подават заявките и желаните от тях дози ваксини и да получават там график кога могат да ги получат", обясни той. 

Интересът към AstraZeneca продължава да спада. Само около 15 процента са ваксинираните с оксфордската ваксина и опасенията на здравните власти са, че ще останат дози в излишък. Ако се стигне до там, те ще бъдат предоставени на други държави.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
политикани
преди 2 години
Пак политически брътвежи на медицински теми. България не е зоната на държави с ВИСОК риск за Ковид-19, но е в списъка на държави с РИСК за Ковид-19, спорет института Роберт Кох. А по отношение на смъртността от КОВИД - все сме на челните места в света! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Усвоихте ли вече парите? Сигнализирай за неуместен коментар