Неясноти около електронната рецепта: Кога всъщност ще заработи системата?

По първоначалния план, от 1 май трябваше да отпаднат хартиените рецепти

03.05.2021 | 19:28 Редактор: Юлия Христова

Фалстарт на системата за електронни рецепти. От 1 май трябваше хартиените рецепти да останат в историята. Заради забавяне обаче здравният министър внесе предложение за отлагане с още 2 месеца. 

Красимир Иванчев е собственик на верига аптеки. В бранша е от близо 30 години. Казва, че от години се говори за въвеждането на електронната рецепта, но е трудно прилагането им на практика.

"Пак по някакъв начин всичко се разминава и българският гражданин не може да се наслади на това облекчение. В ЕС е 13-14 година, навсякъде това го има, просто в България не се получават работите", каза той.

По първоначалния план, от 1 май трябваше да отпаднат хартиените рецепти, но поради липса на готовност здравният министър внесе предложение за отлагане на срока с още 2 месеца. То обаче все още не е обнародвано.

"Първо трябва да има правителство, работещо. От няколко месеца се говори, от началото на годината, че ще започне, но до момента все още няма развитие", посочи фармацевтът Албена Атанасова.

Въпреки неяснотите, хората смятат, че въвеждането на електронните рецепти ще ги облекчи.

До обнародването на предложението аптеките нямат право да изпълняват хартиени рецепти, издадени след 30.04.2021 г. Ако го направят, те попадат в параграф 22 и рискуват да са в нарушение.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
То това за да стане, трябва единна система между лекари и аптеки. Иначе как... Сигнализирай за неуместен коментар