Зелените коридори: Извиха се опашки от чакащи пред имунизационните пунктове

Ваксинациите се извършват с РНК ваксината на Pfizer, както и с векторната ваксина на AstraZeneca

30.04.2021 | 14:03 Редактор: Здравко Черкезов

В новооткритите зелени коридори ваксинациите се извършват с РНК ваксината на Pfizer/BioNTech, както и с векторната ваксина на AstraZeneca. Те ще са отворени от днес до 9 май, като на сайта на Единния информационен портал има списък с всички имунизационни пунктове за ваксинация срещу Ковид-19. За имунизация не са необходими записвания, а още преди началото на работния ден на имунизационните пунктове имаше вече образувани опашки от хора, желаещи да се ваксинират.

Още в 8:30 ч. Стефан Луков и семейството му са на опашка за ваксина пред зеления коридор на "Александровска болница". И чакат от два часа и половина. 

Пред "Пирогов" опашки се извиваха пред всички открити пунктове. 

"AstraZeneca не искам. Не ми дават и децата. Така съм решила – или Moderna или Pfizer/BioNTech", сподели чакащата за ваксинация Лиляна Куманова. 

"В момента има разкрити 5 пункта, подготвяме още 2 помощни, които да помогнат да вървят ваксинациите. Разполагаме с ваксината на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca в неограничени количества. Ваксините няма да свършат, има достатъчно количества. Очакваме на 4 май да дойде двойно по-голяма пратка от тази, която дойде в понеделник", заяви изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Повечето хора предпочитат РНК ваксината на Pfizer/BioNTech. Сред тях са Надежда и дъщеря ѝ Зорница.

"Тъй като е на 18 г. и така препоръчват лекарите. Доста чакаме. Дано да успеем преди полета, защото днес ще лети, тя учи в Оксфорд и за нас е много важно да се ваксинира, за да може да я предпазим", обясни Надежда Петканска.

А Райна Радкова е избрала да се имунизира с РНК ваксина във ВМА. 

"Четох информация, че AstraZeneca не се препоръчва за жени под 60 г. с разширени вени и тромбози, което за мен важи", посочи Райна Радкова. 

В страната работят 26 имунизационни пункта, а работното им време е обявено на сайта на здравното министерство.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК