fallback

Заплаха от Индия и "зелени коридори" (ОБЗОР)

Не трябва да имаме фалшива увереност, заявиха здравните власти

29.04.2021 | 18:52 Автор: Никола Симеонов

Над един милион българи са защитени от Ковид-19 - или са ваксинирани, или са преборили заразата. "Зелените коридори" ще са основно с препарата на Pfizer/Biontech, съобщиха здравните власти. А здравният министър издаде заповед за ново разхлабване на ковид-мерките.

Здравните власти предупредиха, че разхлабването на мерките не трябва да създава фалшива увереност. Подобна е била ситуацията и в Индия, но резултатът е ясен. Мутацията, която се разпространява там, е двойна. Води до висока смъртност и заболеваемост. Затова със заповед ще се забрани влизането на хора, пристигащи от Индия у нас. 

"В резултата на всички тези истории, в края на краищата в Индия липса на кислород, липсват места за настаняване. Всички тези неща, които изредих,  можете да намерите аналог с нашата народопсихология. Трябва да бъдем внимателни и да знаем, че нищо не е свършило", заяви ген. Мутафчийски.

Здравните власти отчетоха спад на случаите на Ковид-19 и вече трайна тенденция по отношение на заболеваемостта. 

"За поредна седмица отчитаме положителна тенденция, трайна - 9594, а излекуваните са над 17 000. Приблизително два пъти повече е броят на излекуваните към броя на заразените. По отношение на смъртността обаче сме се заковали на второ място в ЕС. Но на национална база отново отчитаме спад", заяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

"Хубаво е, че след седмичната положителност на тестове, продължава да спада и вече се движим около и под 10 процента. По подобен начин са и другите показатели, макар с две седмици закъснение. Но и хората приети в интензивни и смъртността следва този ход надолу", каза гл. държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По празниците ще има "зелени коридори" за ваксинация в болниците. Те отварят от 30 април до 9 май. А От 10 май отново ще работи информационната система за записване и хората ще имат право на избор на ваксина. 

"Електронната система започва от 10, а дотогава - всеки, който иска, ще бъде ваксиниран", заяви директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

В понеделник се очакват още 200 000 дози от ваксината на Pfizer/Biontech и ако се създаде необходимата организация - страната може да постигне колективен имунитет до края на август. 

Гледайте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback