fallback

Подготовка за празниците: Полицията и пожарната на крак за Великден

Безопасността в над 1500 църкви, манастири и параклиси е била проверена

28.04.2021 | 19:27 Автор: Жаклина Иванова

Службите в храмовете по Великден ще бъдат охранявани от полицаи и пожарникари. Полицията ще следи и за празничния трафик. От утре се очаква натоварено движение. Всички камери на полицията ще следят за скоростта. Хиляди ще се отправят на път, а стотици ще посрещнат Великден в църквата. 

Безопасността в над 1500 църкви, манастири и параклиси е била проверена преди Великден. От пожарната са установили близо 180 нарушения. 

"Най-честите нарушения са, че не са актуализирани документите, свързани с организацията на пожарната безопасност, както и че не са извършени проверки на пожарогасителите, с които са оборудвани храмовете", заяви Георги Толин от дирекция "Пожарна безопасност".

По време на Великден освен в храмовете, засилено полицейско присъствие ще има и по авто и жп гарите, както и по влаковите състави. 

"Ще следим за спазването на противоепидимичните мерки, опазването на обществения ред, пияни или дрогирани лица и джепчийски кражби също", коментира инспектор Георги Кандев от "Охранителна полиция".

От "Пътна полиция" пък очакват натоварен трафик на 29 и 30 април, както и на 4 и 9 май. Екипи ще бъдат разположени на най-невралгичните точки в страната, като ще се следи основно за валидността на шофьорските книжки, алкохол и наркотици. От полицията са засекли 55 000 шофьори, превишили скоростта за последната седмица, а контролът ще се засили по Великден. 

"Всички налични технически средства за контрол на скоростта ще бъдат на пътя. От криминална полиция предупредиха, че патрули ще следят и за кражби по домовете", заяви главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел "Пътна полиция".

"Добре е да бъдем снабдени с добра метална врата, сериозни заключващи механизми.  Има няколко ключови въпроси, от които се интересуват престъпниците - какви ценности съхраняваме вътре и кога собствениците ги няма", добави инспектор Росен Белишки от "Криминална полиция".

Ако пътуваме по празниците е добре и да не издаваме в социалните мрежи, че оставяме жилището празно.

При големите храмове е възможно да бъде организирано движение, така че да няма струпване на хора. Препоръчително е спазването на дистанция и носенето на маски, отбелязват властите. Пред храм паметника "Александър Невски" в събота срещу неделя, площадът ще бъде отцепен, за да може всички желаещи, които искат да посрещнат Великден на открито, да имат тази възможност.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback