Удължават извънредната епидемична обстановка

Ясни правила за протичане на летния туристически сезон в България поискаха от бранша

27.04.2021 | 09:15 Редактор: Десислава Атанасова

Да се удължи епидемичната обстановка в страната с още един месец. Това ще решава утре правителството в оставка. Бойко Борисов събра в дома си в Банкя част от туристическия бранш, както и представители на кабинета. Бяха обсъдени и правилата за влизане на туристи в страната през летния сезон.

Ясни правила за протичане на летния туристически сезон в България поискаха от бранша.

"Как се влиза в България, как българите ще се прибират от чужбина. И трябва доколкото е възможно тотална реклама с цялата мощ на страната, всички да разберат, че ние сме безопасна дестинация и имаме ясни правила", заяви проф. Георги Рачев  от българската асоциация на туристическите агенции

Министерството на туризма прие единни правила, които ще важат за всички места за настаняване и хранене. Борисов даде пример със изминалия зимен туристически сезон, преминал успешно въпреки пандемията.

"Единствените в Европа и региона и то с много правилно движение на мерките и виждате че и данните са ни такива, че сме по-добри от съседите с локдаун", подчерта премиерът в оставка.  

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов припомни кои са трите начина за влизане на туристи в страната.

"Първият начин е с ваксинационен сертификат, откъдето да е видно, че ваксинацията е завършена с ваксина призната от СЗО. Втори начин – влизане с отрицателен PCR , антигенен тест, и трети възможен начин е с документ за преболедуване през последните 6 месеца", каза доц. Кунчев.

От бранша изразиха задоволство, че заповедта за влизане в страната е всеобхватна, което ще позволи на туристи от цял свят да изберат, да почиват в България.

 "Ако говорим в числа.  ако миналата година за май-декември сме имали 4 млн, сега планираме над 9 млн да влязат до края на годината в страната", обясни Румен Драганов от Института по оценки и анализ на туризма

Туроператорите са притеснени относно финансовите мерки в помощ на работещите в сектора.

"В момента ние стоим в безтегловност, разбираме политическите събития, но държавата трябва да продължи да работи. 60/40, 290 всички стоим и чакаме май месец и нищо не се случва. Мерките, надявам утре да излезе заповедта, ще ни дадат шанс и на нас като бранш да работим", каза председателят на обединение „Бъдеще за туризма“ Павлина Илиева

Продължава масовата имунизация срещу Ковид-19 на работещите в туристическия бранш.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Удължаване и така няколко години.. Сигнализирай за неуместен коментар