България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кинокритикът Ирина Иванова: Мария Бакалова беше редом до Глен Клоуз, тоест тя спечели

"Земя на номади" е в хармония с това, което преживяхме и това е причините той да бъде така оценен, каза Ирина Иванова

26.04.2021 | 09:41 Редактор: Десислава Атанасова

93 церемония по връчването на наградите "Оскар" приключи. Българската актриса Мария Бакалова не успя да спечели статуетка за най-добра актриса в поддържаща женска роля. Нaградата отиде при южнокорейката Юн Ю-джун за участието й във филма "Минари". Какво спечели българската актриса?

"Разбира се, че спечели. Първо тя беше сред актьори като Глен Клоуз, освен това да ти каже Брат Пит, че си като Мерлин Монро, да си облечена от Луи Вуитон -  смятам, че Мария Бакалова спечели", това заяви в "България сутрин", кинокритикът Ирина Иванова.

Иванова смята, че оценяването на наградите е обективно. 

"Гласуват над 9 хил. души и обективността идва оттам, тяхната средна оценка е обективна. Такава оценка не може да се получи от 100 души", допълни тя

И сподели, че подкрепя тласъкът, която се дава на "различните".

"Много съм щастлива че "Земя на Номади" спечели. Самата режисьорка е първата жена, цветнокожа, която взима награда за режисура. Трябва да има правила, които да дават подкрепа, тласък на различните. Аз не смятам, че нещо трагично се случи, след като бяха въведени тези правила", каза още кинокритикът пред водещия на "България сутрин" Мирослав Димитров.

Иванова коментира и филма "Земя на номади", който триумфира на церемонията, тъй като според нея кореспондира със актуалната ситуацията на коронавируса, в която се намираме. 

"Пак да кажа за "Земя на номади" - Много е в духа на това, което ние преживяхме. Макар че снимките са започнали през 2018 г. и сега като го гледаме, неминуемо го отнасяме към ситуацията с пандемията и страховете, в които живеем. Този филм е в хармония с това, което преживяхме. Смятам че това е и една от причините той да бъде така оценен", каза още Ирина Иванова в ефира на Bulgariq ON AIR.

Иванова коментира и част от другите ленти получили статуетки. Обясни и любовта към ретро продукциите - кино, дрехи и стил.

"Не смятам че днешните идеи са се изчерпали. Но има един вътрешен диалог, смятам че тази продукция, която се бълва сега, стрийминг платформи, търсят се сюжети, съдържание и може би това е важно за връщането на стари образци, към нещата към които вече сме влюбени", сподели Иванова.

За финал, Ирина Иванова използва думите на Клои Жал, казани по време на церемонията, че винаги е вярвала, че изначално хората са добри.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК