Ива Митева: Няма да се поддаваме на популизъм

Мажоритарната система разпали страстите в дебата между двете най-големи политически партии

23.04.2021 | 18:37 Редактор: Жаклина Иванова

Дългите и остри дебати по промените в изборния кодекс започнаха с уроци по писане на закони. 

"Това, което се предлагат от парментарната група на ГЕРБ-СДС, е несериозно. Така изборна система не се прави", заяви председателят на НС Ива Митева.

"Трябва да знае българският народ кой бяга от отговорност, кой влиза в политиката, за да лъже само и само да седне на депутатските банки", коментира зам.-председателят на ГЕРБ-СДС Цвета Караянчева.

"Ние на популизъм няма да се поддаваме", добави Митева. 

Мажоритарната система разпали страстите в дебата между двете най-големи политически партии. 

"Ако се отиде на предсрочни избори, трябва да има поправен изборен кодекс, за да бъде максимално честен. Ако НС има дълъг живот, тогава говорим за промяна на избирателната система", коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Градусът на напрежението допълнително се повиши след като в дебата влязоха доскорошните съмишленици от "Има такъв народ". 

"С доста неприятно чувство излизам на трибуната, защото аз бях представител на ИК, който събра над 4600 подписа за мажоритарна система и 1 лев субсидия", сподели депутатът от ГЕРБ-СДС Росица Кирова. 

"Госпожа Кирова - благодаря на ГЕРБ, че е при вас. Само да ви кажа, че имате човек, който е съдружник с косовския бос. Честито, хора, да ви е жива и здрава", добави Йорданов.

"Първо, не смятам, че трябва да се обяснявам на човек, който и дърво не е посадил. Радвам се, че не съм част от онези, които идват под строй, и им се забранява да говорят. Аз не съм извършила нищо престъпно през живота си ", подчерта Кирова.

От останалите партии попитаха редно ли е да се променят изборните правила точно в период на политическа криза.

В крайна сметка зелена светлина получи идеята за това да се гласува само с машини в секциите с над 300 избиратели, да има видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и районните комисии, както и експериментално електронно гласуване на президентските избори тази година и отпадането на лимита от до 35 секции извън ЕС.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК