БСП настоява за замразяване на депутатските заплати

Левицата иска премахване на начина, по който възнагражденията се формират сега

23.04.2021 | 12:17 Редактор: Здравко Черкезов
БСП настоява за замразяване на депутатските заплати

БСП настоява да се замрази заплатата на депутатите на ниво от последната на 44-ото Народно събрание. Социалистите внасят и поправки в Правилника за дейността на парламента, с които искат да отпадне допълнително възнаграждение на депутатите в размер на до 25% от основната заплата.

Кристиан Вигенин посочи, че това е станало по предложение на ДБ.

Той допълни, че левицата настоява и за премахване на начина, по който се формират сега и се актуализират на всеки три месеца депутатските възнаграждения.

След като по-рано премиерът в оставка Бойко Борисов настоя, че депутатите са си гласували заплати над 10 000 лева, лидерът на ДБ Христо Иванов настоя, че ще предложи да отпадне въобще възможността за изплащане на бонуси на депутатите при изпълняването на важни за страната задачи.

Според него твърденията, че по идея на ДБ депутатските заплати са скочили над 10 хил. лв., са грозна лъжа.

"Напротив, ограничена е възможността да допълнително плащане. Става дума за текст, който и сега съществува в правилника, в който се предвижда възможност, при необходимост и когато се изпълняват важни за страната задачи, да има допълнително заплащане. Колегите са предложили ограничение в размера на 25%, защото в момента то може да е всякаква сума. Направили са усилия колегите да го ограничат все пак и очевидно по този повод той е бил открит въобще за общественото внимание", обясни Иванов.

Снимка: Пресцентър на БСП

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК