От ГЕРБ останаха в изолация, решават утре дали да върнат мандата

След "Демократична България", днес и "Има такъв народ" отказа разговори с тях

22.04.2021 | 13:36 Редактор: Здравко Черкезов

Първият мандат за съставяне на кабинет най-вероятно ще бъде върнат неизпълнен. След "Демократична България", днес и "Има такъв народ" (ИТН) отказа разговори на ГЕРБ.

Поканата към "Има такъв народ" дойде още сутринта. Ивайло Вълчев от партията на Трифонов обеща бърз отговор - "след 15 минути". 

И след 15 минути отговорът дойде: 

"За нас ГЕРБ е основен символ на статуквото и е изключено да участваме в каквито и да е разговори", заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. 

От ГЕРБ отвърнаха:

"Отказът от диалог не е положително поведение, което може да бъде поддържано дълго време и рискът е да изпадне в ситуация, в която не може да излъчим управление дълго време", каза кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Даниел Митов.

Дали от ИТН ще опитат да излъчат управление, ако получат мандат, отново не стана ясно. 

"Единственото, което знаем, че те си водят някакви задкулисните разговори. Кой с кого ги води, никой не знае. Те крещяха срещу задкулисието, а сега задкулисието ги е завладяло тях", посочи още Митов.

Макар и без подкрепа, ГЕРБ все пак обмисля дали да предложи кабинет или да върне мандата. Това ще бъде решено на Изпълнителна комисия на партията утре.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК