Започва делото за трагедията край Своге

Шестима отиват на съд заради катастрофата, при която загинаха 20 души

22.04.2021 | 07:11 Редактор: Десислава Атанасова

За днес е насрочено разпоредително заседание по делото за автобусната катастрофа край Своге от август 2018 г., при която загинаха 20 души.

Делото ще се води срещу шестима подсъдими, сред тях и шофьорът Григор Григоров. По досъдебното производство са извършени множество експертизи за изясняване на причината на инцидента, в това число над 30 съдебномедицински.

Установено е, че структурата на асфалтовата настилка в района на тежкия пътен инцидент не съответства на стандарта относно коефициента на полируемост - само 28%, при изискване не по-малко от 50%.

За техническа причина за възникване на произшествието се сочи навлизане на автобуса в зона на остър завой при мокра асфалтова настилка с несъобразена скорост и значително намаления коефициент на сцепление между гумите и асфалта, дължащ се на лошото му качество.

На днешното разпоредително заседание защитата на всички, освен на шофьора, поиска обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата, защото в него се обяснявало какви са задълженията им, но не и как са ги нарушили.

Материалите по делото са близо 300 тома. Разпитани са над 130 души.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК